Projekat pod nazivom „In memoriam Jovanka Trbojević-Absurdium, Stand up komična opera za shoping moll“ je jedan od niza projekata koji se bave promovisanjem srpske umetničke muzike 20. i 21. veka, u izvođenju članova Muzičko opersko teatarske organizacije-MOTO.

Opera „Absurdium“ operski stand up crtež, zasnovana na sopstvenom tragikomičnom iskustvu, premijerno je izvedena u Srbiji, nakon samo jednog izvođenja u Finskoj. Sa ponosom možemo istaknuti da je izvođenje ovog dela izuzetno složeno i komplikovano, ali da su članovi MOTO-a odgovorili zahtevima na visokom umetničkom nivou, po proceni kritike i stručne publike.

Predstava je sa velikim uspehom održana u UK Stari grad 6. decembra 2019. godine. Ovo izvođenje je  izuzetno atraktivno i prijemčivo za publiku iako se radi o modernom muzičkom jeziku. Događaju su  prisustvovale značajne zvanice poput Njegove ekselencije egipatskog ambasadora gospodina Amira Alguvejlija, zatim kompozitorka gospođa Svetlana Savić, gospođa Ivana Stefanović, gospodin Zoran Jerković i drugi. 

Gorana Ćurgus, član UO MOTO-a je pozdravila goste ispred organizacije i izvođača, rekavši par toplih reči o kompozitorki, dok je gospođa Svetlana Savić, kao koleginica kompozitor pročitala biografiju Jovanke Trbojević i iznela kratak prikaz o njenom bogatom stvaralaštvu, a kao njena bliska prijateljica na dirljiv način govorila o širini i srdačnosti prerano preminule kompozitorke. 

Izvođači su bili:

Marija Mitić Vasić, sopran

Bojana Pantović, violina

Julijana Marković, violončelo

Dušan Mamula, klarinet

Gorana Ćurgus, harfa

Vladan Đurković, reditelj

Jovan Tarbuk, dizajner

« od 3 »