Projekat pod nazivom „150 godina iza kulisa Narodnog pozorišta“ pod pokroviteljstvom Uprave Za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu je uspešno završen. Projekat je nastao u godini kada naša Nacionalna kuća obeležava 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu i 100 godina Opere.

Članovi MOTO-a, umetnici koji su većinom vezani za Narodno pozorište su želeli da daju svoj skroman doprinos ovom značajnom jubileju i predstave svoju kuću i izvan granica zemlje. Projekat je osmišljen u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Rijeci, a u okviru projekta je učestvovala i Radio televizija Srbije sa serijom „Narodno pozorište u 10 činova“, autora Nebojše Bradića.

Polaznici Letnje operske škole Sara Ristić-sopran, Nikola Mikić bariton i Boris Papak-bariton, zajedno sa klavirskim saradnicima Ivanom Babović, Stefanom Sretićem i Milošem Jerotićem, su profesionalno, dostojanstveno i istovremeno atraktivno predstavili budućnost operske umetnosti kod nas. Na programu su izvedene popularne pesme i arije, a mladi umetnici su živopisno izneli i interesantne anegdote iz života umetnika i istorije Narodnog pozorišta.

Publika je u osam gradova u Hrvatskoj sa velikom pažnjom pratila koncerte pod nazivom „Mladi u Operi“ i sa oduševljenjem svaki put pozdravila mlade umetnike. Koncerti su održani u Rijeci, Puli, Plaškom, Moravicama, Fažani, Ogulinu, Vojniću i Gomirju.

Događaje su ispratile i visoke zvanice, predstavnici srpskih organizacija Rijeke i Kvarnera, predstavnici Pravoslavne, Rimo-katoličke i Baptističke crkve, zamenik gradonačelnika grada Rijeke, zamenik gradonačelnika grada Pule, gradonačelnik grada Vrbovsko, generalni konzul republike Italije u Rijeci gospodin Paolo Palminteri i drugi. Događaji su praćeni sa velikom medijskom pažnjom.

Sa ponosom možemo istaknuti da smo našu kulturu i umetnost prezentovali na najbolji mogući način, afirmišući mlade umetnike pred kojima je blistava budućnost, sa velikim poštovanjem prema našem nasleđu i kulturnoj baštini.

Veliku zahvalnost dugujemo Generalnom konzulu Republike Srbije u Rijeci gospodinu Goranu Petroviću i Konzulu gospodinu Vladimiru Marjanoviću.

O ovom događaju su pisali mnogobrojni portali a neki od njih su tvnova.hr (Link), pula.hr (Link), regionalexpress.hr (Link), dnevnikjuga.rs (Link), rijeka.mfa.gov.rs (Link i link), dijaspora.gov.rs (Link) i ogportal.com (Link).