Projekat posvećen približavanju operske umetnosti mladima, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

„Iza operske zavese“ Projekat je nastao iz ideje da se operska umetnost približi najmlađoj publici kroz praktičan rad i igru u procesu stvaranja operske predstave. Namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, a održane su radionice koje će ih zainteresovati za operski svet. Dosadašnje iskustvo u radu sa decom i mladima nam je pokazalo da postoji velika želja i interesovanje za umetnost, ali da je neophodno usmeravanje i pružanje prilike da se sa istom susretnu na što bolji način.

Ovim projektom smo pokušali da deci približimo opersku umetnost kroz razgovor sa mladim umetnicima koji učestvuju u procesu stvaranja operske predstave, pevačima i instrumentalistima, članovima orkestra, rediteljem i korepeptitorom. Prikazali smo šta znači biti aktivni stvaralac u operi i izvođenjem poznatih numera iz opera, zaintrigirali da posećuju operske predstave i slušaju opersku muziku.

Deca su pozvana da kroz igru učestvuju i razvijaju kreativnost i muzikalnost u procesu stvaranja predstave, upoznaju svet opere i zbliže se sa svojim vršnjacima kroz timski rad, koji je neophodan u operskoj umetnosti, uz prisustvo i edukaciju profesionalnih umetnika.