Pozivamo Vas da učestvujete na master klasu Eve Blahove, jedne od najvećih evropskih pedagoga i profesora pevanja. Master klas će biti održan od 02. do 08. oktobra 2017. godine, a u organizaciji Centra za glazbu Rijeka. Više informacija možete dobiti na centar@glazba.eu ili kontakt@moto.org.rs.

Prof Eva Blahova jedna je najvećih mecosoprana i pedagoga danas. Od poznatijih studenata možemo istaknuti češkog mecosoprana Magdalenu Kožená, s kojom i dalje radi, tenor Piotr Beczala (Poljska), Dubravka Šeparović – Mušović (Hrvatska) i Martina Zadro (Hrvatska), kao i mnogi drugi.

Prof. Eva Blahova rođena je u Slovačkoj, a pevanje je studirala na Muzičkoj akademiji u Bratislavi kod Anne Hrušovske, a zatim na Akademiji muzičkih umetnosti u Beču (lied i oratorijum). Debitovala je sa Slovačkom filharmonijom 1965. godine, a nakon toga nastupala u mnogim zemljama Europe, Azije, SAD-a i u Kanadi.

Snimila je mnogo nosača zvuka sa diskografskim kućama Supraphon i Opus Music Publishing. Pedagošku karijeru započela je na Muzičkoj akademiji u Bratislavi 1969. godine, a od 1989. radi kao međunarodni gostujući profesor i član žirija mnogih međunarodnih pevačkih takmičenja.

Održava operski Masterclasse u Austriji (Wienermusikseminar), Kanadi, Hrvatskoj, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Italiji, Japanu, Poljskoj, Rusiji, Južnoj Koreji, Švajcarskoj i SAD-u.

U razdoblju od 2002. do 2007. godine radi kao gostujući profesor na Sveučilištu u Turku (Finska), a od 2005. do 2008. kao vokalni savetnik operske kuće „Den Norske“ u Oslu (Norveška). U Češkoj, Poljskoj, Italiji i Belgiji radi za prestižnu European Mozart Fondation.

Osnovala je praški festival „Opera stars of Tomorrow“, a sarađivala je i s poznatim slovačkim tenorom Piterom Dvorskim na Međunarodnom muzičkom festivalu u gradu Jaroměřice.

Od 2002. do 2008. godine bila je članica međunarodnog žirija na Prague Spring Festival, a od 2005. članica je Upravnog odbora Nacionalnog teatra.

U sezoni 2011/12 radila je kao umetnički direktor Opere Janaček u Nacionalnom teatru u Brnu (Češka Republika).