U okviru zajedničkih aktivnosti koje su Međunarodna mreža pomoći IAN i MOTO realizovali u proteklom periodu, nastala je predstava „Da bar nisam žensko!“ na osnovu priča korisnice-izbeglice Mahboub Taheri koja je sa velikim uspehom izvedena na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture.

Obezbeđen je i titl na engleskom jeziku, a puno gledalište je dugim aplauzom nagradilo učesnice predstave.

Autor teksta je Nina Džuver, igrali su Milica Stefanović i Vaja Dujović, a reditelj i scenograf je Vladan Đurković. Kostimograf je Ivana Kosovac, a kostime su izgradile migrantkinje u Prihvatnom centru u Bosilegradu.

MOTO se zahvaljuje svima koji su doprineli da predstava nastane i da se izvodi: Delegaciji Evropske Unije – Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava u Republici Srbiji, Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice – predstavništvu u Srbiji (UNHCR), UN Dobrovoljnom fondu za žrtve torture, Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije (posebno prihvatnom centru u Bosilegradu), Opštini Bosilegrad i Kulturnom centru u Bosilegradu, Ambasadi Kraljevine Norveške, organizaciji Grupi 484 i Narodnom pozorištu u Beogradu. Najveću zahvalnost upućujemo izbeglicama i migrantima – našim korisnicima koji su nabazi obostranog poverenja, podelili dirljive priče sa nama i ubedili nas da dobrota možeda preživi velike ratne strahote.

Obeležavanjem ovog dana želimo da skrenemo pažnju na žrtve, njihova iskustva i posledicekoje trpe.

Želimo budućnost bez torture.