MOTO je u 2021. godini realizovao niz uspešnih programa i zanimljivih iskoraka, u kojima su učestvovali umetnici različitih generacija, iz različitih umetničkih oblasti i iz različitih zemalja.

Započeli smo naš veliki projekat “Opera: Past, Present, Perfect!” koji će trajati do februara 2023. godine pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope, zajedno sa partnerima Nieuw Geneco iz Amsterdama (Holandija), Young Musician International Association of Georgia iz Tbilisija (Gruzija), Univerzitet Donja Gorica iz Podgorice (Crna Gora) i Malo pozorište “Duško Radović” iz Beograda (Srbija).

Tokom godine su realizovani projekti: “Europe connected” po pokroviteljstvom Evropske komisije, u okviru programa „Evropa za građane i građanke“, koji vodi Izvršna agencija za obrazovne, audio-vizuelne i kulturne politike EACEA, “Letnja operska škola” i “Inkluzivni klub” projekti koje sprovodimo već dugi niz godina pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Započeli smo prvi regionalni online festival “Opera Femina Fest” sa našim saradnicima iz Slovenskog komornog gledališča iz Ljubljane, konferenciju “Muzika i nova normalnost” na kojoj smo započeli dugoročnu saradnju sa našim kolegama iz Srednjih muzičkih škola iz Srbije i regiona i pokrenuli pitanja koja se tiču budućnosti naše kulturne scene i novih generacija koje dolaze.

Programi koje smo realizovali su “Magija crtana muzikom”, “San operske noći” i “Čarobnice” , “Koncert posvećen Svetskom danu muzike”, kao i prvu srpsku operu “Na uranku” Stanislava Biničkog po tekstu Branislava Nušića, u kojoj su se naši polaznici predstavili publici u Beogradu i Srbiji.

Imali smo veliku čast i zadovoljstvo da se u naš rad uključi Maestro Srboljub Dinić, dirigent svetskog renomea. Maestro je održao master klas pod pokroviteljstvom Švajcarske ambasade u Srbiji i našim polaznicima nesebično preneo deo svog neiscrpnog znanja i iskustva.

Poseban raritet je učešće na 53. BEMUS-u na kome smo se predstavili izvođenjem prve Srpske opere za decu “Dečja soba” Milenka Živkovića po libretu Desanke Maksimović. Ovo delo jedinstvenih vrednosti, rad je dva velikana srpske umetnosti, i pokazatelj naprednog mišljenja i visokog razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim stremljenjima u Evropi. Ove godine se navršava 120 godina od rođenja Milenka Živkovića, čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini.

Ponosni smo na ostvarenu saradnju i partnerstva sa institucijama, organizacijama i profesionalcima u toku 2021. Među njima su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, CEBEF (Centar beogradskih festivala), Muzej pozorišne umetnosti Srbije, Švajcarska ambasada u Beogradu, Dom kulture Studentski grad, Narodni muzej, Institut za umetničku igru, Muzička škola “Vojislav Vučković”, Dečiji kulturni centar Beograda, Kulturni centar Kruševac, Kulturni centar Bosilegrad, Kulturni centar Ruma, kao i sa našim inostranim partnerima: Nieuw Geneco iz Amsterdama (Holandija), Young Musician International Association of Georgia iz Tbilisija (Gruzija), Univerzitet Donja Gorica iz Podgorice (Crna Gora), Slovensko komorno glazbeno gledališče iz Ljubljane, Srpski kulturni centar „Danilo Kiš“ i Andragoški Zavod Ljudska Univerza Velenje iz Slovenije, kao i Foundation for Entrepreneurship, Culture and Education i Kulturni centar „Bratstvo 1869“ iz Bugarske.

Posebnu zahvalnost dugujemo našim prijateljima i partnerima Malo pozorište “Duško Radović” koji su svojim srdačnim gostoprimstvom učinili da se osećamo kao kod svoje kuće i da rezultati našeg zajedničkog rada budu izuzetno uspešni.

Zahvalni smo našoj publici koja nas neprekidno prati i podržava, našim članovima i mladim umetnicima koji su nam pomogli da učimo, rastemo i razvijamo se u jedinstveunu organizaciju!

S nestrpljenjem čekamo nove izazove i želimo vam srećnu Novu godinu!