Za MOTO je 2022. godina bila godina uspeha, nagrada, mladosti, novih projekata i mnogo pozitivne energije.

U okviru projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ ostvarili smo niz izuzetno uspešnih aktivnosti.

Gostovanja opere za decu „Dečja soba“ Milenka Živkovića na Dečijem festivalu u Smederevu, Vukovom dečijem saboru u Loznici i Mokranjčevim danima u Negotinu.

Majstorske radionice maestra Igora Vlajnića, Jagoša Markovića, Ljudmile Popović i Vesne Jansens. U okviru dela „Past“ imali smo čast da se družimo sa primadonama Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Radmilom Bakočević i Bredom Kalef, kao i sa jedinstvenom i inspirativnom inspicijentkinjom Vesnom Petrović.

Letnja operska škola je ove godine održana u saradnji sa Domom kulture Novi Bečej, a pored sjajnih polaznika gosti su nam bili Aleksandar Kojić i Aneta Ilić. Poseban raritet je bio master klas maestra Srboljuba Dinića.

Projektom „Čarobnice“ u okviru Novi Sad – Evropska prestonica kulture smo iz malo drugačijeg ugla predstavili naše velike umetnice Ljubicu Marić, Ludmilu Frajt i Isidoru Žebeljan. Izložbom o njihovim životima i najdubljim interesovanjima predstavili smo njihovo stvaralaštvo.

Koncert „Refleksije“ sa kompozicijama mladih kompozitora, a u izvođenju polaznika projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ je održan u Atrijumu Narodnog muzeja.

U saradnji sa CEBEF-om smo održali premijeru opere za decu i mlade „Hajde da napravimo operu/ Mali dimničar“ Bendžamina Britna, pod dirigentskom palicom maestra Milana Nedeljkovića u režiji Natalije Stanković, a pod mentorstvom Aleksandra Nikolića. Izvođači su naši polaznici koji su i ovoga puta pokazali izuzetan profesionalizam i odgovornost.

Konferencijom „Ima li opera budućnost?“ smo započeli dijalog među profesorima i vokalnim pedagozima o značaju ranog obrazovanja i osavremenjavanja pristupa operi, kako mladim pevačima tako i mladoj publici. Verujemo da je ovo prvi u nizu dijaloga o važnim pitanjima koja se tiču naše profesije.

Na kraju 2022. godine imali smo čast da ugostimo naše partnere iz Gruzije, mladog mecosoprana Natju Zoidze i pijanistkinju Šorenu Tsinstabadze, koje su održale koncert u Kripti Crkve svetog Marka.

Završni događaji na projektu „Opera: Past, Present, Perfect“ je izvođenje dve kamerne opere „Čista Voda“ Olge Janković i „Ulica milosrđa“ Damjana Jovičina koje je pratila izložba nagrađenih operskih plakata studenata Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice, kao rezultat master klasa Jovana Tarbuka.

Dve kamerne opere „Čista voda“ Olge Janković i „Ulica milosrđa“ Damjana Jovičina su rezultat Konkursa koji je raspisan u okviru projekta „Opera: Past, Present, Perfect” ispred partnerske organizacije Nieuw Geneco.

Naš dugogodišnji projekat „Dar različitosti“ je ove godine završen sa sjajnim planovima za sledeću godinu i sa novim polaznicima.

Opera za decu „Dečja soba“ Milenka Živkovića je nagrađena nagradom revije „Muzika klasika“ za najbolji koncert u 2021. godini, Specijalnom nagradom Malog pozorišta „Duško Radović“ za negovanje muzičkog nasleđa i uključivanje operskog izraza u savremeno dečije pozorište.

Opera „Mali dimničar“ Bendžamina Britna je nagrađena Specijalnom nagradom Malog pozorišta „Duško Radović“ za didaktičko uvođenje najmlađe publike u svet opere.

Za sve uspešne projekte koje smo realizovali tokom 2022. godine dugujemo zahvalnost našim saradnicima i partnerima, članovima MOTO-a, našim polaznicima i našoj publici.

Srećni smo što svi zajedno negujemo prave vrednosti i činimo naše društvo boljim i lepšim.

Srećna Nova godina!