28. i 29. oktobra 2023. godine u Domu kulture Studentski grad održana je Međunarodna konferencija „Od takmičenja do profesionalne scene“. Stručni skup je akreditovan od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Zuov i podržan od Ministarstva kulture RFepublike Srbije.

Ideja projekta je da kroz povezivanje i uspostavljanje dijaloga među stručnjacima iz oblasti muzičke umetnosti pronalazimo rešenja za aktuelna pitanja o teškoćama i zahtevima profesije, kao i da razmenimo ideje o mogućim univerzalnim rešenjima.

Potrebno je naglasiti da je osim takmičarskog karaktera, cilj takmičenja otkrivanje mladih talenata, doprinos promovisanju umetničke muzike, razmena znanja i iskustava kako učenika tako i nastavnika. Takmičenja bi trebalo da afirmišu mlade umetnike, te da skrene pažnju društva na njih i na pomoć u daljem obrazovanju i usavršavanju.

Međutim, tokom vremena su se pojavili problemi u samoj organizaciji i realizaciji takmičenja, ocenjivanju i kriterijumima, kompetentnosti članova žirija, klasifikaciji takmičenja i drugim. Istovremeno se postavlja pitanje da li su takmičenja postala profitabilna za organizatore, a nepristupačna za takmičare i koliko je velika uloga lokalne zajednice i kulturnih institucija u održavanju takmičenja.

Na kraju od izuzetne važnosti je konačan ishod, a to je približavanje umetnosti novoj publici kroz osavremenjivanje pristupa muzičkih pedagoga mladim umetnicima, u čemu samo takmičenje ima veliku ulogu. Na ovoj Konferenciji želimo podstaknuti osnaživanje nastavnika da unaprede obrazovni rad metodama i tehnikama pogodnima da se kod učenika razvija kritičko mišljenje kao specifična predmetna kompetencija što je od izuzetnog značaja za kasnije osamostaljivanje učenika u pogledu stvaranja muzičkog i umetničkog ukusa.

Konferenciji su prisustvovali eminentni profesori muzičkih škola iz cele Srbije, koji svojim predanim radom godinama izvode generacije mladih umetnika, usmeravajući ih da svoje talente dalje razvijaju i koji predstavljaju sadašnjost i budućnost srpske i svetske operske scene.

Gost Konferencije je bila mr Slađana Šegavčić, direktor MŠ „Davorin Jenkoׅ“ i članica predsedništva Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije, a Konferenciju su vodile mr Magdalena Rančić, profesor kontrabasa u Muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Beogradu i dr um. Nataša Jović Trivić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na panelima su učestvovali

 • mr Igor Vlajnić, dirigent, profesor glazbe u Osnovnoj školi „Pećine“ u Rijeci (Hrvatska)
 • mr Vesna Ginovska Ilkova, prvakinja Makedonske opere i baleta i gostujući profesor na Muzičkoj akademiji u Skoplju (Makedonija)
 • mr Nikolina Eftimova Todorovska, profesor flaute i kamerne muzike u DMBUC „Ilija Nikolovski Luj“ Skoplje i predsednik na ZMP Polihimnija Skoplje (Makedonija)
 • mr Nebojša Janković, profesor violončela u Muzičkoj školi „Slavenski“
 • dr um. Nataša Jović Trivić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i predsednica Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO
 • Valentina Taškova, profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Mokranjac“
 • mr Karolina Mihajlović, profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Vlado Milošević“ Banja Luka (Republika Srpska)
 • mr Svetlana Vranić, profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u Zemunu
 • Maja Đokić, profesor solo pevanja u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“
 • mr Ivana Dakić, oboistkinja, docent na Katedri za duvačke instrumente FMU u Beogradu
 • Sonja Šarić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

REČ UČESNIKA:

Konferencija je okupila široki spektar stručnjaka, od djelatnika u različitim oblicima i vrstama obrazovanja do profesionalnih djelatnika u kulturi. Tematski određena, usmjerila je pozornost prisutnih na takmičenja, njihovu ulogu i važnost u obrazovanju, ali i probleme povezane s organizacijom, motivacijom, ocjenjivanjem, financiranjem i sl. Također, naglasak je stavljen na takmičenje u nastavi i kako ona mogu biti oblik vrednovanja ili metoda u nastavi. Sudjelovanje na konferenciji bila je prilika za cjeloživotno učenje i usavršavanje, ali i razmjenu novih ideja i projekata na regionalnom nivou te bolje intersektorsko i umjetničko povezivanje kako u formalnom, tako i u neformalnom druženju.

mr Igor Vlajnić

Povodom mog učešća na Konferenciji „Od takmičenja do profesionalne scene“ organizovanoj od strane Muzičko operske teatarske organizacije MOTO, želim da izrazim veliko zadovoljstvo što sam pozvana da učestvujem, podelim svoje stavove i čujem stavove kolega iz regiona. Konferencija je obuhvatila aktuelne teme koje se tiču svih profesionalaca u oblasti muzičke umetnosti i svi tražimo načine da se izborimo sa teškoćama na koje nailazimo. Konferencija je organizovana je na veoma visokom nivou i vrlo profesionalno.

MOTO timu želim mnogo uspeha u daljem radu, kao I da dalje nastave da se bave sa ovakvim temama za koje je neophodan dijalog.

mr Nikolina Eftimova Todorovska

Ovogodišnji susret na III Međunarodnoj konferenciji MOTO-a muzičkih pedagoga i izvođača imao je specifikum u temi o muzičkim takmičenjima koja su sastavni deo našeg rada sa učenicima od njihovog najranijeg uzrasta pa do kraja školovanja. Kompetitivnost je stalno prisutna u našoj profesiji i manifestuje se kroz razne aktivnosti i u redovnoj nastavi, a takmičenja su njihov praktičan deo.

Konferencija je sa utvrđenim rasporedom sadržavala prezentacije sa diskusijama tokom ili posle prezentacije sa podtemama: Koliko su takmičenja važna za stvaranje zdravih kriterijuma u savremenoj izvođačkoj praksi; Problemi osavremenjivanja pristupa u muzičkoj nastavi i značaj kompeticije kod učenika; Izazovi i teškoće za organizatora takmičenja, podrška lokalnih zajednica; Priprema učenika u nižim i srednjim muzičkim školama za nastupe na takmičenjima; Ocenjivanje i standardi na takmičenjima; Međunarodna takmičenja i značaj učestvovanja za razvoj profesionalne karijere; Nagrade, očekivanja i kritika i Klasifikacija takmičenja. Iz navedenog se vidi da je tip sadržaja usko profesionalan i značajan za sve učesnike konferencije. Pored diskusija i edukativnih konsultacija, veoma korisne su bile razmene konkretnih informacija i iskustava učesnika iz različitih zemalja među vokalnim i instrumentalnim pedagozima.

Konferencija je uspela u ostvarivanju ličnih kontakata, umrežavanja, edukacije, značaja samog prisustva polaznika na događaju i dolazak lidova kod nas, predstavljanju novina u struci i sklapanja novih poznanstava i daljih projekata.

mr Svetlana Vranić

« od 2 »