13. juna 2016. godine u 19 časova održana je u Centru lepih umetnosti „Gvarnerijus“ svečana promocija rada Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO. Na početku prisutnima se obratio Dragan Stevović, predsedavajući Skupštine organizacije koji je govorio o prvoj godini rada ove organizacije kao i projektima koji su započeti i koji su već realizovani.

S obzirom da su osetljive grupe i rad sa njima jedan od prioriteta rada posebno se zahvalio partnerskoj organizaciji IAN, čiji su članovi održali nekoliko radionica članovima MOTO-a kao podsticaj i obuku za rad na projektu Svetlost muzike – inkluzije slepih i slabovidih muzičara u okviru prvog projekta koji su podržali Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja i Gradska opština Palilula.

U ime organizacije IAN se obratila Nataša Cvetković Jović, psiholog i psihoanalitičar koja je govorila o počecima i prioritetima u radu novih nevladinih organizacija. Od 7. maja do 11. juna održali smo 6 koncerata u okviru Festivala „Metohijski maj“ koji je realizovan u saradnji sa udruženjem „Amici di Decani“, čiji cilj je edukacija dece u srpskoj enklavi Velika Hoča na Kosovu i Metohiji koja su onemogućena da prate kulturne sadržaje zbog specifične situacije u kojoj odrastaju.

Sekretar Udruženja „Amici di Decani“ Frančesko Skarfi je uz video klipove prikazao prezentaciju Velike Hoče, rad samog udruženja kao i omaž profesoru Pjeru Buskaroliju (1930-2016) koji bio jedan od najznačajnijih italijanskih muzikologa i muzičkih kritičara i inicijator Festivala „Metohijski maj“.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava u svojstvu potpredsednika Udruženja „Amici di Decani“ dodelio je nagradu Socio Onorario, kao znak priznanja MOTO-u za učešće na Festivalu.
Nagradu je primila Nataša Jović Trivić, predsednica Upravnog odbora, a u ime izvođača na koncertima koji su održani u Velikoj Hoči, toplo i nadahnuto o svojim impresijama govorio je Milivoje Veljić, pijanista.

U drugom delu svečanosti članovi MOTO-a su izveli su najlepše numere sa održanih koncerata:

Nataša Jović Trivić, mecosopran i Milivoje Veljić, klavir izveli su pesmu Isidora Bajića „Veruj da te ljubim“;
Marija Lazić, oboa i Gorana Ćurgus, harfa izveli su Intermeco iz opere „Karmen“ Žorža Bizea;
Slobodan Milivojević, gitara izveo je delo „Mazurka – Šoro“ Vilja Lobosa;
Jasmina Vrbanić, violončelo i Milivoje Veljić, klavir izveli su „Gnosiene 1“ E. Satija;
Nataša Jović Trivić, mecosopran i Gorana Ćurgus, harfa izveli su Parla piu piano“, poznatu temu iz filma „Kum“ Nina Rote.

Na samom kraju svečanosti obratio se ponovo Dragan Stevović rečima da danas u Velikoj Hoči na Kosovu i Metohiji danas ima 140 dece uzrasta ispod 18 godina. MOTO je pokrenuo akciju doniranja knjiga pre svega literature za decu i mlade kako bi pomogli formiranje biblioteke koja ne postoji u Velikoj Hoči.  Do sada je sakupljeno, kupljeno i prevezeno preko 800 knjiga i to zahvaljujući donacijama učenika Druge ekonomske škole iz Beograda, OŠ „Vlada Aksentijević“ iz Beograda, Škole „Rade Končar“ iz Beograda, Izdavačke kuće „Laguna“, gospodina Radomira Putnika i Zadužbine Dositej Obradović kao i dečijih pisaca Slobodana Stanišića i Uroša Petrovića. Fondacija „Ana i Vlade Divac“ je donirala sveske za učenike u Velikoj Hoči.

Zahvaljujući donaciji TELEKOM-a ovaj projekat je uspešno ostvaren.

Ovaj projekat nije podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, ali se nadamo da će u budućnosti prepoznati značaj ovakvog projekta.

MOTO se zahvaljuje svima sa nadom da će ovom akcijom pokrenuti i druge ljude dobre volje da se formiraju biblioteke i u drugim sredinama na Kosovu i Metohiji, ali i u Srbiji, svugde gde za to postoji potreba. Posebno se zahvaljuje domaćinima – „Gvarnerijusu“ kao i gospođici Ivoni Pantelić koja je vodila program.

Na koktelu koji je potom priređen u galeriji Gvarnerijusa održana je prezentacija proizvoda vinice Petrović kao i prezentacija fotografija Ivane Lukić, rođene 1984. godine u Brusu, apsolventkinje Fakulteta za sport i Fizičko obrazovanje u Leposaviću. Diplomirala je vajarstvo na Fakultetu umetnosti Prištinskog univerziteta, u Kosovskoj Mitrovici, u klasi profesora Borislava Vulevića.
Učestvovala na likovnim i vajarskim kolonijama u Vrnjačkoj Banji, Velikoj Hoči, Gračanici. Višegodišnji je učesnik Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije u Kosovskoj Mitrovici. Živi i stvara u Velikoj Hoči.

MOTO ovim želi kao jedan od svojih primarnih ciljeva da prezentira mlade, talentovane umetnike pogotovo one koji zbog osetljivih i posebnih okolnosti u kojima stvaraju nemaju prilike da se afirmišu.

Neka ovo bude i poziv medijima da ubuduće na njih obrate više pažnje.