Muzičko-poetsko veče posvećeno Desanki Maksimović održano u Konaku Kneginje Ljubice, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Veliki broj solo pesama savremeni srpskih autora je nastao na stihove naše velike pesnikinje Desanke Maksimović. Njeno obimno stvaralaštvo i ogroman broj javnosti nepoznatih srpskih solo pesma je poslužilo kao inspiracija za muzičko-poetsko veče posvećeno Desanki Maksimović.

Njenog lika se uglavnom sećamo samo iz njenih poznijih godina, na osnovu malobrojnih preostalih snimaka i slika. Ipak, njen lik i delo su čitav nesagledivi svet za sebe. Detaljno poniranje u njeno stvaralaštvo otkriva nam poetiku koja se kreće od intimno-ispovedne, preko otadžbinsko-rodoljubive, do refleksivne, pa čak i haiku poezije. Desanku Maksimović kritičari nazivaju lirskom pesnikinjom, izrazitim predstavnikom tzv. ženske lirike, dodeljujući joj titulu najmuzikalnijeg srpskog savremenog pesnika, te ne čudi što su brojni domaći kompozitori bili potaknuti da takvoj poetskoj izražajnosti dodaju notni tekst. Za razliku od većine njenih savremenika, Desanka Maksimović nije posezala za komplikovanim jezičkim sredstvima, već su joj stihovi uvek jednostavni, prirodni, laki i razumljivi, tako da nam njena poezija već na prvo čitanje deluje blisko. Zato nije neobično što je veliki broj kompozitora omuzikalio njene stihove, pronalazeći delić sebe u pojedinim pesmama, i pretačući pesnikinjine stihove u muziku proisteklu iz sopstvenih bića.

Plakat Stih muzikom otkriven - Desanka Maksimovic

Učesnici:

Biljana Jovanović, sopran
Ana Gvozdenović, sopran
Jovana Mijin, violina
Teodora Tomašev, glumica
Marko Bogdanović, klavir
Režija Natalija Stanković

PROGRAM

 

« od 2 »