Letnja operska škola 2023., sedma po redu, je održana u Novom Bečeju, u saradnji sa Domom kulture opštine Novi Bečej, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ideja za Letnju opersku školu je proistekla iz dugogodišnjeg pedagoškog i scenskog iskustva. Mladi pevači tokom školovanja nemaju dovoljno mogućnosti da se isprobaju na sceni, a njihovi pedagozi nemaju dovoljno prostora u okviru plana i programa nastave da sa učenicima i studentima izrađuju sve elemente neophodne za bavljenje ovom profesijom. Iz ovih razloga smo osmislili niz predavanja, radionica, koncerata i direktnog upoznavanja sa profesijom, kako bismo im pomogli u usavršavanju i sagledanju profesije iz različitih uglova.

Naši redovni i gostujući predavači su nesebično delili svoje znanje i iskustvo sa mladim kolegama. koji su i ovaj put otišli sa mnogo stečenog znanja, novih veština i iskustava. Posebno se ponosimo atmosferom koja vlada tokom boravka u Letnjoj operskoj školi, međusobnim poverenjem i novim prijateljstvima.

I ovog leta sa nama je bio naš proslavljeni dirigent, maestro Srba Dinić koji je paralelno držao majstorske radionice sa mladim profesionalcima, što smo imali priliku da vidimo i čujemo na javnoj prezentaciji i na Završnom koncertu.

Ovogodišnja stipendistkinja Nena Đurić, student četvrte godine Osnovnih akademskih studija na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Katarine Simonović Ivanković je u potpunosti opravdala naše poverenje i verujemo da je pred njom sjajna budućnost na domaćoj i svetskim operskim scenama.

Izuzetne uslove u kojima smo radili su obezbedili naši partneri i ljubazno osoblje Doma kulture opštine Novi Bečej.

Za intenzivan i uspešan rad bili su zaduženi naši predavači:

Violeta Pančetović Radaković – redovni profesor na FMU u Beogradu,
Nataša Jović Trivić – prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu,
Dušan Matejić – stručni saradnik na FDU u Beogradu,
Dragan Stevović – direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu
Natalija Stanković – rediteljka
uz klavirsku saradnju vrhunskih pijanista i korepetitora, Dragane Anđelić Bunjac, klavirskog saradnika u Operi i teatru Madlenianum i Marka Bogdanovića, klavirskog saradnika u MŠ „Stanković“ i na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Gost Škole je ove godine bila prof. Katarina Jovanović, redovni professor na FMU u Beogradu.

Za sjajnu organizaciju, medijsku promociju i marketing su bile zadužene Svetlana Milutinović, Magdalena Rančić i Matea Trivić.

Svim polaznicima Letnje operske škole 2023.godine i majstorskih radionica maestra Dinića želimo mnogo sreće u daljem usavršavanju.

Vidimo se sledeće godine!

« od 3 »