Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO raspisuje Audiciju za orkestar u okviru projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ za premijerno izvođenje opere za decu „Dečija soba“ Milenka Živkovića po libretu Desanke Maksimović.

Pozivamo učenike i studente muzičkih škola i fakulteta da se prijave na audiciju za orkestar, koja će biti održana 11. i 12. septembra 2021. u Malom pozorištu „Duško Radović“. Audicija se raspisuje za: violine, viole, klarinet, obou, fagot i trubu.

U saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope, MOTO priprema premijerno izvođenje opere za decu „Dečija soba“. Ova opera za decu kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović je prva dečija opera, u klasičnoj operskoj formi, napisana u Srbiji i izvedena samo jednom, 20. februara 1941. godine. Ovo jedinstveno delo, rad dvoje velikana srpske umetnosti, pokazatelj je naprednog mišljenja i stepena razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim strujanjima u Evropi. Sa ponosom ističemo da smo zaboravljenu partituru rekonstruisali i da ovo jedinstveno delo vraćamo na scenu u novembru 2021.

Izvođači koji prođu audiciju će imati priliku da stiču iskustvo u radu operskog orkestra i sarađuju sa profesionalnim orkestarskim umetnicima koji će biti njihovi mentori i kolege u orkestru. Dvoje najuspešnijih izhvođača će biti učesnici „Music International Summer Academy“ u Tbilisiju (Gruzija) koju vode naši partneri YMIAG, a više o tome pročitajte ovde.

Opera će biti izvedena pod dirigentskom palicom maestra Milana Nedeljkovića i u izvođenju polaznika projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“

Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju i fotografiju na email: kontakt@moto.org.rs, za audiciju je potrebno prijaviti prvi stav koncert ili komad po izboru u trajanju od 5 do 10 minuta. Kandidati su dužni da obezbede korepeptitora ukoliko im je potreban.

Rok za prijave je 10. septembar 2021.