U ime međunarodnog projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“, holandsko udruženje kompozitora Nieuw Geneco sa zadovoljstvom objavljuje da su dva mlada kompozitora i njihova dela izabrana za izvođenje. Žiri je izabrao Olgu Janković i Damjana Jovičina.

Međunarodni projekat „Opera: Past, Present, Perfect!“ je saradnja MOTO organizacije (Muzičko opersko teatarska organizacija), Međunarodnog udruženja mladih muzičara Gruzije iz Tbilisija (Gruzija), Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice (Crna Gora), Pozorišta Duško Radović iz Beograda (Srbija) i holandskog udruženja kompozitora Nieuw Geneco. „Opera: Past, Present, Perfect!“ ima za cilj stvaranje jake mreže mladih profesionalaca uključenih u proces stvaranja operskih produkcija.

Dva odabrana dela biće izvedena i snimljena u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu (Srbija), tokom sezone 2022/2023, a nudi ih za objavljivanje holandski „Donemus Publishing BV“. Ostale nagrade uključuju lične kompozitorske radionice kompozitora Martijna Pedinga, Aspasije Nasopoulou i Jasne Veličković i pozorišne rediteljke Kasko Karin Neten. Nieuw Geneco takođe nudi niz radionica, otvorenih za zainteresovane mlade operske stvaraoce iz svih partnerskih zemalja.

Žiri za javni poziv obezbedio je Nieuw Geneco, a činili su ga Martijn Peding (kompozitor), Aspasia Nasopoulou (kompozitor/Orkest De Ereprijs), Karin Neten (direktor KASKO, ranije poznat kao Kameroperahuis), Jasna Veličković (kompozitor). Oni zaključuju u svom izveštaju žirija:

-„Čista voda” Olge Janković je zamišljena kao minijaturna opera sa uvodom, razvojnim delom, dramskim obrtom i završetkom. Žiri smatra veoma jasnim prezentaciju komada, pozorišnu postavku i uputstva za moguće postavljanje.

– Kompozicija ima ambiciju i trudi se da uradi mnogo za veoma kratko vreme. Priča priču, ima narativni aspekt, ali ima i više apstraktnih slojeva. Stoga je to delo sa dijalektičkim kvalitetima i potencijalno veoma pogodno za pozorište. Žiri je radoznao da to vidi na sceni.”

– Postavljen futuristički spa salon modernog izgleda je originalan, savremen i nudi odličnu polaznu tačku za scenografa i reditelja za rad. To pokreće fantaziju i otvara mnoge mogućnosti.”

– „Članovi žirija odabrali su „Ulicu milosrđa“ Damjana Jovičina zbog lepog karaktera i atmosfere. Publika će biti svedok dve zvučne slike, dve pesme su postavljene jedna pored druge i stvoriće svoju priču.

– Centralna tema: razmišljanje o skoro izgubljenom sećanju na mrtve je snažna tema i odmah se obraća svima nama. Kontrast sa B partijom za solo sopran je „trouvaille“, originalan i veoma efektan izbor. Odjednom smo u potpuno drugom svetu. Izbor ostavljanja glasa na miru nudi predivan svečani osećaj.”

Olga Janković

Kosmopolitski kompozitor Olga Janković, rođena u Sibiru (Rusija), autor je brojnih autorskih kompozicija u različitim žanrovima – savremene klasične, elektronske, pop muzike, muzike za film i video-igara.

Olga je 2020. diplomirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu. Olgina višestruka dela izvođena su širom Srbije i inostranstva. Olga se kontinuirano bavi elektronskom muzikom i bioskopskom muzikom. Njen nedavni projekat u bioskopskoj muzici je TV-drama „Proleće u januaru“ sa multimedijalnim sadržajem Televizije Srbije.

Damjan Jovičin

Damjan Jovičin (rođen 1995) je srpski kompozitor iz Beograda koji pripada novoj generaciji kreativnih umetnika i kompozitora Balkana. Diplomirao je i magistrirao muzičke studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a sada je na doktorskim studijama muzičke kompozicije u klasi profesora Zorana Erića. Posetio je majstorske kurseve i radionice koje su držali profesor Brajan Fernihju i Tristan Murail. Njegova dela izvode se širom sveta.