Šesta po redu Letnja operska škola je održana u Novom Bečeju, u saradnji sa Domom kulture opštine Novi Bečej godine. Ovogodišnja Letnja operska škola je realizovana pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope u sklopu projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije što dovoljno govori o značaju ove vrste edukacije za razvoj operske umetnosti.

Kao uigran tim koji svake godine unapređuje rad Letnje operske škole na osnovu anketa naših polaznika i ove godine smo se pobrinuli da unapredimo naš rad, osmislimo bogat sadržaj i dobru zabavu uz intenzivan rad. Eminentni predavači koji su učestvovali u našoj školi, nesebično su delili svoje znanje i iskustvo sa našim polaznicima, koji su imali priliku da iz različitih uglova sagledaju profesiju i upoznaju umetnike i pedagoge svetskog renomea.

Pored redovnih aktivnosti u školi, poseban raritet su bile majstorske radionice maestra Srboljuba Dinića, koji je radio sa grupom polaznika projekta “Opera: Past, Present, Perfect!” Ovom prilikom su radili na ulogama iz opera, rešavali vokalne i interpretativne probleme, što su mlađi polaznici i publika imali priliku da vide na javnoj prezentaciji.

Sa ponosom ističemo našu ovogodišnju stipendistkinju soprana Ružicu Miletić koja je ispunila sva naša očekivanja i sa izuzetnim uspehom učestvovala u školi. Dodeljene su uloge u našoj narednoj produkciji, operi “Let’s make an opera/Little sweep” Bendžamina Britna, sopranu Katarini Mihailović i baritonu Matiji Arnautović koji su se istakali vanrednim talentom, požrtvavanim radom i profesionalizmom i zaslužili učešće u projektu “Opera: Past, Present, Perfect”.

Izuzetne uslove u kojima smo radili su obezbedili naši partneri i ljubazno osoblje Doma kulture opštine Novi Bečej.

Za intenzivan i uspešan rad bili su zaduženi naši predavači:

Violeta Pančetović Radaković – redovni profesor na FMU u Beogradu,
Nataša Jović Trivić – prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu,
Dušan Matejić – stručni saradnik na FDU u Beogradu,
Dragan Stevović – direktor Muzeja Narodnog pozorišta u Beogradu
Natalija Stanković – reditelj

uz klavirsku saradnju vrhunskih pijanista i korepetitora, Dragane Anđelić Bunjac, klavirskog saradnika u Operi i teatru Madlenianum i Marka Bogdanovića, klavirskog saradnika u MŠ „Stanković“ i na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Gosti Škole su ove godine bili prof. Aneta Ilić, redovni professor na FMU u Beogradu i maestro Aleksandar Kojić, stalni dirigent u Operi SNP u Novom Sadu.

Za sjajnu organizaciju, medijsku promociju i marketing su bile zadužene Svetlana Milutinović, Matea Trivić i Ivana Kosovac.

Ovogodišnji uspeh “Letnje operske škole” nam daje motivaciju da ovu jedinstvenu Školu u regionu i šire, nastavimo sa još većim entuzijazmom, promovišući opersku umetnost, pružajući podršku mladim umetnicima i šireći prave vrednosti!

« od 4 »