Opera ABSURDIUM2020-10-27T15:51:54+01:00
Projekat pod nazivom „In memoriam Jovanka Trbojević-Absurdium, Stand up komična opera za shoping moll“ je jedan od niza projekata koji se bave promovisanjem srpske umetničke muzike 20. i 21. veka, u izvođenju članova Muzičko opersko teatarske organizacije-MOTO.

Opera „Absurdium“ operski stand up crtež, zasnovana na sopstvenom tragikomičnom iskustvu, premijerno je izvedena u Srbiji, nakon samo jednog izvođenja u Finskoj. Sa ponosom možemo istaknuti da je izvođenje ovog dela izuzetno složeno i komplikovano, ali da su članovi MOTO-a odgovorili zahtevima na visokom umetničkom nivou, po proceni kritike i stručne publike.

Predstava je sa velikim uspehom održana u UK Stari grad 6. decembra 2019. godine. Ovo izvođenje je  izuzetno atraktivno i prijemčivo za publiku iako se radi o modernom muzičkom jeziku. Događaju su  prisustvovale značajne zvanice poput Njegove ekselencije egipatskog ambasadora gospodina Amira Alguvejlija, zatim kompozitorka gospođa Svetlana Savić, gospođa Ivana Stefanović, gospodin Zoran Jerković i drugi. 

Gorana Ćurgus, član UO MOTO-a je pozdravila goste ispred organizacije i izvođača, rekavši par toplih reči o kompozitorki, dok je gospođa Svetlana Savić, kao koleginica kompozitor pročitala biografiju Jovanke Trbojević i iznela kratak prikaz o njenom bogatom stvaralaštvu, a kao njena bliska prijateljica na dirljiv način govorila o širini i srdačnosti prerano preminule kompozitorke.

Turneja komične Stand up opere „Absurdium“ Jovanke Trbojević, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uspešno je završena. U godini pandemije, kada su mnoge kulturne aktivnosti svedene na minimum, naši članovi su predstavili ovo nesvakidašnje delo publici Beograda, Novog Sada, Gornjeg Milanovca i Ečke u okviru Letnje operske škole 2020.

Opera „Absurdium“ operski stand up crtež, zasnovana na sopstvenom tragikomičnom iskustvu, premijerno je izvedena u Srbiji, nakon samo jednog izvođenja u Finskoj. Pored centralnog zapleta, britkim jezikom i duhovitim muzičkim rešenjima, bavi se univerzalnim problemima i krizama savremenog čoveka, odnosno, u ovom slučaju žene (Kriza srednjih godina, Izmišljeni ljubavnici, Šoping, itd.).

Delo izvodi mali, kompaktni ansambl koji sačinjavaju Marija Mitić Vasić sopran, Bojana Pantović violina, Julijana Marković violončelo, Dušan Mamula klarinet/bas klarinet i Gorana Ćurgus harfa. Složen muzički jezik zahteva visok izvođački nivo svakog člana ansambla. Ponosni smo na naše članove koji su vrhunskim profesionalizmom, sjajnim izvođenjem i izuzetnom energijom osvojili publiku i izneli ovo teško delo, približivši ga publici na moderan i atraktivan način.

Izvođači

  • Gorana Đurgus – Harfa

  • Vladan Đurković – Reditelj

  • Marija Mitić Vasić – Sopran

  • Bojana Pantović – Violina

  • Julijana Marković – Violončelo

  • Dušan Mamula – Klarinet

  • Jovan Tarbuk – Dizajner

VESTI

GALERIJA

« od 3 »
« od 2 »

Go to Top