U okviru 53. BEMUS-a, 12. i 13. novembra sa početkom od 20 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“ premijerno je izvedena opera za decu kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović. Opera traje oko 40 minuta i namenena je deci od 4 godine do viših razreda osnovne škole.

Publika je višeminutnim ovacijama obe večeri ispratila ansambl “Dečije sobe” koji je sačinjen od četiri generacije umetnika i predvođen spretnom rukom maestra Milana Nedeljkovića. Opera je namenjena najmlađoj publici, ali u njoj uživaju svi bez obzira na uzrast, opčinjeni čarobnim svetom dečije igre i mašte.

Pre početka predstave, predsednica UO Nataša Jović Trivić i predsednica NO MOTOa Svetlana Milutinovć su poklonile rekonstruisani notni materijal, klavirski izvod, partituru i kompletne orkestarske štimove našim najznačajnijim institucijama kako bi zajedno očuvali ovaj biser kulturne baštine i vaspitavali mlade naraštaje po pravim vrednostima. U ime Fakulteta muzičke umetnosti note je preuzeo prof.dr Ivan Brkljačić, kompozitor i prodekan za nastavu, ispred Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti naučni saradnik dr Ivana Medić, a ispred Opere Narodnog pozorišta u Beogradu prof. Nikola Mijailović direktor Opere i redovni professor FMU u Beogradu.

U foajeu Malog pozorišta “Duško Radović” publika je imala priliku da pogleda izložbu koju je ispred MOTOa priredio Dragan Stevović. Skromni materijali koji su ostali posle prve premijere, kritik, članci, intervjui i par fotografija, govore o značaju koji je ovo izvođenje imalo uoči svoje praizvedbe.

„Dečja soba“ je prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji. Izvedena je februara 1941. godine. Delo jedinstvenih vrednosti, rad je dva velikana srpske umetnosti, i pokazatelj naprednog mišljenja i visokog razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim stremljenjima u Evropi. Ove godine se navršava 120 godina od rođenja Milenka Živkovića, čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini, a na 53. BEMUS-u izvoeđenje „Dečje sobe“ biće podsetnik na njegov nemerljiv doprinos u stvaranju muzičke i scenske umetnosti u Srbiji.

Opera „Dečja soba“ komponovana je po motivima istoimene kratke priče, naše književnice Desanke Maksimović, i predstavlja ne samo prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji u četvrtoj deceniji dvadesetog veka, već i pravi biser opusa Milenka Živkovića i naše kulturne baštine.

Koncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere. Niz zanimljivih slika zapravo tretira svakodnevne teme iz života jedne porodice. Posmatrano iz ugla roditelja, ali i iz ugla dece sa iskorakom, kako je očekivano kada su deca u pitanju, u pomalo fantazmagorični svet. Četvoro dece suprotstavljaju se dosadnim svakodnevnim ritualima i zahtevima roditelja. Njihova nepresušna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra.

Prodor bajke u realnost, te dečja igra koja se suprotstavlja nametnutom, naveli su nas na razmišljanje o odnosu naše svakodnevnice prema igri i slobodi, kao i na to kako da na atraktivan i zabavan način približimo deci tradicionalne vrednosti.

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope. Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike. Uz požrtvovan rad mladih školovanih pevača, reditelja, dirigenata, instrumentalista, scenografa, koreografa, a uz mentorstvo afirmisanih umetnika. Izvođenje uključuje i dečiji hor, kao posebnog ponosa celokupnog anasambla.

Projekat ima za cilj da doprinese razvoju srpske operske umetnosti kroz kreativnu snagu nove generacije operskih umetnika i njihove mladalačke energiju koja će uz savremen pristup vaspitavati novu publiku i vratiti sjaj operskoj umetnosti kod nas.

„DEČJA SOBA“

PROGRAM

Kompozitor: Milenko Živković
Libreto: Desanka Maksimović
Dirigent: Milan Nedeljković
Reditelji: Natalija Stanković i Mateja Đedović / mentor Boris Liješević
Korepetitori: Dragana Anđelić Bunjac i Marko Bogdanović
Kompanija „Balet Mladih“ Instituta za umetničku igru / koreografi: Mila Stijak i Ana Bošković
Hor Dečjeg kulturnog centra: „Naći svoju zvezdu“ / dirigent: Snežana Despotović
Solisti Muzičke škole „Vojislav Vučković“ / klasa prof. Maja Đokić

Uloge tumače polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“

Mama: Biljana Jovanović
Tata: Boris Papak
Prvo dete: Olivera Krivokuća
Drugo dete: Isidora Bogdanović
Treće dete.: Sara Ristić
Četvrto dete: Mina Nikolić

Orkestar polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ i profesionalni muzičari

Produkcija i tehnička realizacija Muzičko opersko teatarska organizacija-MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“

« od 5 »