U Muzeju Narodnog pozorišta, pod pokroviteljstvom SOKOJa, 24. novembra je održan koncert kamerne muzike srpskih kompozitorki „ČAROBNICE“.

Projekat Čarobnice je nastao sa idejom da predstavi neke od najznačajnijih srpskih kompozitorki 20. i 21. veka, priznatih u zemlji i svetu. Koncept programa podsetiće na izrazitu originalnost, ali uz sveprisutnu dopadljivost i visoke umetničke domete ovih, za srpsku muziku veoma značajnih autorki, koji su izgradile izuzetne karijere u svetskim okvirima. Ovim projektom promovišemo stvaralaštvo izuzetnih umetnica čija su dela obeležila drugu polovinu XX veka u srpskoj umetničkoj muzici, a njihove istaknute ličnosti uticale na savremenike. Njihova dela osciliraju u rasponu od neoklasicizma do neoekspresionizma.

Ljudmila Frajt je pionirka ženskog pisma u srpskoj muzici, jer su tipične karakteristike njenog muzičkog „govora“ kamernost, liričnost, suptilnost i prefinjenost, ispoljene kako u izboru žanrova i izvođačkih ansambala, tako i u kompozicionom postupku. Pored toga, uočljiva je njena fascinacija ženskim glasom (solističkim ili u okviru horskog medija), kao i komponovanje „ženskih“ vokalnih žanrova.

Emotivni impulsi dubokih inspirativnih izvora u kompozicijama Mirjane Živković, jedinstven postmoderni govor u kompozicijama Milane Stojadinović Milić i Ingeborg Bugarinović, čije je stvaralaštvo u usponu, želimo da započnemo ciklus koncerata o srpskim autorkama.

Isidora Žebeljan jedna od najeminentnijih, a svakako i najizvođenija srpska kompozitorka na svetskoj muzičkoj sceni, ostavila je iza sebe beskrajno bogato nasleđe, bogatstvo umetničke forme i intelektualne prakse.
U spoju naizgled nespojivog prepoznala je potrebu da prikaže našu epohu, napore i radosti čoveka našeg doba, ali kroz mnogostrukost i raznolikost umetničkih poduhvata, posvećenost kreativnom angažmanu i umetničkoj praksi, na svojstven način udružujući frule i flamingose.

Značajan broj umetnica na našem podneblju živi i stvara ali su nepravedno zapostavljene i njihovo stvaralaštvo nedovoljno priznato kod nas.

Izvođači:

Aleksandar Ružičić, flauta
Gorana Ćurgus, harfa
Nataša Jović Trivić, mecosopran
Dragana Anđelić Bunjac, klavir

Program:

Isidora Žebeljan – Felisija – flauta i harfa
Ljudmila Frajt – Preludijumi – solo harfa i Nokturna – flauta i harfa
Ingeborg Bugarinović – Priča – solo harfa
Milana Stojadinović-Milić – Oblačić na vrhu Atosa, fantazija za flautu solo i Dream – flauta i harfa
Mirjana Živković – Trag na stihove Miloša Crnjanskog i
Dve romantične pesme na stihove Ivana Glišića